Kedilerde Sporotrikoz
.
اطلاعات کاربری
درباره ما
خبرنامه
en son içerik آخرین مطالب
لینکستان
دیگر موارد
آمار وب سایت

 

 

Sporotrikoz nedir?
 
Sporotrikoz, kereste, bitki örtüsü ve toprakta bulunan Sporothrix schenckii organizmasının neden olduğu sporadik, kronik bir hastalıktır. Sporotrikoz, mantarın derideki açık yaralardan vücuda kolayca girmesi nedeniyle kedilerin ve insanların kapabileceği nadir fakat potansiyel olarak ölümcül bir mantar hastalığıdır. Sporotrikoz genellikle kedinin burnunda, kulaklarında ve yüzünde lokalize lezyonlar olarak görülür, ancak tedavi edilmezse vücudun diğer kısımlarını etkileyebilir.
 
Kedilerde Sporotrikoz Belirtileri
 
Bir kedinin yaşayabileceği semptomlar, kedinin kaptığı Sporotrikoz tipine bağlıdır.
 
Lenfokutanöz Sporotrikoz
 
Küçük, sıkı cilt darbeleri
1-3 cm çapında
Akıntılı ülseratif lezyonlar
Lezyonlar genellikle kulak kepçesi (kulak uçları), burun ve kafada görülür.
Depresyon
kayıtsızlık
Ateş
Kutanöz Sporotrikoz
 
Şişmiş lenf bezleri
lenf hastalığı
Dermal lezyonlar
Drenajlı cilt kabukları
Dissemine Sporotrikoz
 
Ateş
Osteoartiküler sporotrikoz: mantar enfeksiyonu eklemlere ve kemiklere yayıldığında.
Sporotrikoz menenjit: mantar enfeksiyonu sinir sistemine ve beyne yayıldığında.
anoreksiya
Kaşeksi (kilo kaybı)
 
 
Türler
Mantar hastalığı, sporotrikoz, üç şekilde gruplandırılabilir:
 
Lenfokutanöz, kutanöz, yayılmış.
 
Lenfokutanöz: Sporotrikozun en yaygın şekli olan lenfokutanöz, küçük, sert deri altı nodüllerle karakterizedir.
Kutanöz: lokalize kalma eğiliminde olan çok merkezli lezyonlarla karakterizedir.
Yayılmış: Yayılmış nadir bir sporotrikoz formu, potansiyel olarak ölümcüldür ve genellikle mantar enfeksiyonunun lenfokutanöz veya kutanöz aşamalarının ihmal edilmesinden kaynaklanır.
Kedilerde Sporotrikozun Nedenleri
 
Bir kedi, derideki yaralardan organizma ile doğrudan temasa geçerek sporotrikoz ile enfekte olabilir. Mantar çeşitli bitkilerde bulunduğundan, yabancı cisimlere nüfuz ederek (bitkinin deriyi tırmalaması) veya bu konukçu bitkilerden birini tüketerek enfekte olabilir. Bununla birlikte, sporotrikoz organizmasına vücuda girme şansı veren bir delinme yarası verilirse kedilerde enfeksiyona yakalanma oranı daha yüksektir.
 
Mantar hastalığına yakalanma riski taşıyan kediler şunları içerir:
 
erkek kedilerle kavga etmek
Birden fazla ev kedisi
bağışıklık bastırıcı kedigiller
Çürüyen organik kalıntıların etrafındaki kedigiller
Kedilerde Sporotrikoz Teşhisi
 
Kedilerde sporotrikozu teşhis etmek zordur çünkü bu hastalıkla ilişkili semptomlar diğer kutanöz durumları taklit eder. Bu nedenle, veterineriniz kedinizin tıbbi geçmişini gözden geçirerek ve size kedinin son faaliyetleri hakkında bir dizi soru sorarak teşhis sürecine başlamak isteyecektir. Son zamanlarda kedi kavgaları, açık havaya maruz kalma ve bahçe kompostu gibi çürüyen döküntülerle temas, veterinerin teşhisinde yardımcı olacaktır.
 
Deri lezyonlarına neden olan diğer olası durumları ortadan kaldırmak için veterineriniz ayırıcı tanı yapmak isteyecektir. Kedinizin durumunu bir sporotrikoz enfeksiyonuna tam olarak belirlemek için, veteriner önce bir ilaç döküntüsü, parazit alerjisi, bağışıklık aracılı hastalık, lupus, skuamöz hücreli karsinom veya bakteriyel bir piyoderma olasılığını ekarte etmek isteyecektir. Bu nedenle, durumunu daha ayrıntılı incelemek için kedi üzerinde kan çalışması, idrar tahlili ve cilt sitolojisi yapılacaktır.
 
Sporotrikoz, genellikle deri örneğinin sitolojik değerlendirmesi ile teşhis edilen, lezyona neden olan diğer deri hastalıklarına kıyasla belirgin bir sitolojik özelliğe sahiptir. Bir deri kazıma, bir numune sürüntüsünün sürülmesi, ülsere deri ölçüleri veya nodülün veya mevcut apsenin aspirasyonu yoluyla bir numune elde edilebilir.
 
Kedilerde Sporotrikoz Tedavisi
 
Kedigilleri derideki mantar hastalığı için tedavi etmenin, veteriner hekimler için bir şekilde zorlayıcı olduğu kanıtlanmıştır. Bir veterinerin kullanabileceği çeşitli tıbbi ilaç tedavileri vardır, ancak birçoğunun hayvanlarda kullanımı onaylanmamıştır ve kayda değer yan etkileri vardır. Kedinizin sporotrikozunu tedavi etmek için seçilen ilacın neden olduğu olası yan etkiler ve kediyi evde izlemenin uygun yolu hakkında veterinerinizle konuşun. Terapötik tedaviler, üç haftadan bir aya kadar sürebilir ve veterineriniz, görünür klinik iyileşmeden sonra devam etmeyi seçebilir. Sporotrikozlu kedileri tedavi etmek için kullanılan geleneksel ilaçlar şunları içerir:
 
sodyum iyodür
Potasyum iyodür
ketokonazol
itrakonazol
terbinafin
 
 
 
Sporotrikoz, özellikle tropikal ve subtropikal bölgelerde olmak üzere dünya çapında yaygın bir dağılıma sahip olan Sporothrix cinsinden bir grup mantardan kaynaklanır.
 
Kediler, diğer kedilere, insanlara ve köpeklere kolayca bulaşan yüksek miktarda Sporothrix brasiliensis taşırlar. Mantar, ısırıklar ve çizikler yoluyla ve lezyonlarla temas, damlacık maruziyeti ve soluma yoluyla yayılır.
 
CDC'ye göre, cilt enfeksiyonu sporotrikozun en yaygın şeklidir. Enfeksiyon, genellikle kontamine bitki maddesiyle temastan sonra mantarın bir kesik veya sıyrık yoluyla deriye girmesiyle oluşur. İnsanlarda, eller veya kollardaki cilt en sık etkilenir.
 
 
CDC, kedi tarafından bulaşan sporotrikozun yayılması hakkında uyarı yayınladı
 
 
 
 
Dergi makalesine göre, sporotrikoz "özellikle bağışıklık sisteminin baskılanması bağlamında yayılmış hastalığa ilerleyebilir ve osteoartiküler, konjunktival veya menenjitik hastalık olarak ortaya çıkabilir."
 
Dergide açıklanan Birleşik Krallık vakaları, 20'li yaşlarının sonundaki 63 yaşındaki bir kadın, 30 yaşındaki kızı ve onların veterinerine ait. Her biri, güneydoğu Brezilya'dan gelen ve kediyi üç yıl önce İngiltere'ye yanlarında getirmiş olan anne ve kızı tarafından kurtarılan 9 yaşında bir erkek evcil kediyle temas kurdu.
 
Kedi, insan vakalarından dört ay önce kafa derisi ve pençe lezyonları geliştirdi. Aile, kediyi veterinere götürdü ve veteriner, ön kafa derisi ve çene bölgesinden üç biyopsi aldı. Histoloji, Sporothrix spp.
 
Kedi, itrakonazolde iyileşme gösterdi, ancak ilk randevudan altı ay sonra bilinmeyen bir nedenden öldü. Fomitlerden daha fazla bulaşma olasılığını azaltmak için kedi yatağı, tasması ve oyuncakları ile birlikte yakıldı.
 
Kadın, kızı ve veterinerin semptomları - kollarında veya parmaklarında küçük lezyonlar - itrakonazol tedavisinin ardından tamamen düzeldi. Devam eden bir halk sağlığı endişesi veya maruziyeti yoktu ve olay yönetim ekibi, üç vakanın, birlikte yaşayan kedinin ve indeks kedi tarafından ısırılan ancak semptom göstermeyen ikinci bir veterinerin aktif olarak izlenmesini tavsiye etti.
 
 




:: موضوعات مرتبط: Evcil Hayvan حيوانات خانگی pet animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 461
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 12 / 1 / 1397
.
مطالب مرتبط با این پست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:








konular موضوعات
ürünler صفحات
نویسندگان
آرشیو مطالب
مطالب تصادفی
En Çok Görüntülenen Gönderiler مطالب پربازدید
چت باکس
تبادل لینک هوشمند
پشتیبانی